2012. december 2., vasárnap

Moziforradalommal jön a Hobbit


Az egy pillanatig sem kérdés, hogy a rajongók a Gyűrűk Urához hasonló lelkesedéssel, és rajongással fogják fogadni az előzményfilmet, a Hobbitot. A mozifilm korábban sosem látott technikai újításait nézve azonban a tech-őrültek közül is sokan beállnak majd a mozipénztárba.

Innovatív rendező

Peter Jackson rendező mindig is a tökéletességre törekedett, így a Gyűrűk Ura trilógia rendezése annak idején nem is kerülhetett volna jobb kezekbe. A három film mindent elsöprő sikere után nem volt kérdés, hogy az előzmény-trilógiát is ő fogja vászonra álmodni. Jackson a forgatás legelejétől kezdve elhatározta, nem árul zsákbamacskát, video-blogot indított, melyen keresztül a leendő nézők milliói követhették végig a gyártás minden fázisát. Ebben a blogban derült fény az olyan részletekre, mint a 48 darab Red Epic kamera, az 5k felbontású kép, vagy a másodpercenként 48 vetített kép.  


Rengeteg újítás

Az, hogy egy film 3D-s, már nem számít különösebben nagy újdonságnak, természetesen a Hobbitot is térhatású effektekkel teletűzdelve élvezhetjük majd, persze lesz sima, 2D-s változat is.  Sokkal nagyobb újítás azonban az 5K felbontás, ami messze túlszárnyalja a HD-t, így még tökéletesebb képet igyekszik nyújtani a nézőknek.  Íme, egy kis segítség, hogy ez pontosan mit is jelent:


A hatalmas méret mellett világújdonság a 48 képkocka másodpercenként. Sokak szerint az emberi szem maximálisan 60 képkockát képes érzékelni egy szekundum alatt, az eddigi filmek azonban ennek csak egy részét, 24-et vetítettek. A 48 frame állítólag káprázatos, és elképesztően valósághű moziélményt garantál, a szónak egy új, korábban nem ismert értelmében. Ehhez a különleges rögzítéshez különleges kamerák is kellettek, a filmet 48 darab Red Epic kamerával forgatták, melyek képét tükrök segítségével alakították még inkább az emberi szem számára befogadhatóvá, a mégszebb 3D élmény érdekében.
Ezt a különleges formátumot persze nem minden moziban tudják majd levetíteni, az előzetes hírek szerint az ilyen HFR (high frame rate) 3D-s Hobbitot Magyarországon csak néhány moziban nézhetik meg az érdeklődők.

Vegyes vélemények premier előtt

Az idén tavasszal tartott amerikai mozieseményen, a CinemaConon levetítettek a filmből 10 percet, ez a kis betekintés azonban meglehetősen vegyes kritikákat váltott ki a szerencsésekből. Sokak szerint a kép inkább tévéfilmszerű, egyesek pedig arra panaszkodtak, hogy hiányzik a megszokott szűrt, fátyolos mozifilm-hatás. Sokan persze el voltak ragadtatva, a technika újszerűségét, és innovatív jellegét pedig még a legkritikusabbak is elismerték. S különben sem lenne értelme ezekből a véleményekből messzemenő következtetéseket levonni, hiszen emlékezhetünk rá, hogy a szintén nagy újító Avatar-film bemutatása előtt is sok rosszalló kritika érkezett, a vége mégis kasszasiker lett. 

Források:

http://www.sg.hu/cikkek/93443/itthon_is_megnezheto_lesz_48fps_ben_a_hobbit
http://itcafe.hu/hir/peter_jackson_hobbit_forgatas_film_5k_kamera.html
http://filmdroid.blog.hu/2012/04/25/csalodni_fogunk_a_hobbitban_a_48_fps_nem_jott_be_a_nepnek_a_cinemaconon

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése