2013. március 12., kedd

Láss csodát

Nem állíthatjuk, hogy leáldozóban lenne az okostelefonok piaca, de azért az mindenképpen megfigyelhető, hogy egyre több cég igyekszik más trendek, újabb eszközök fejlesztése felé is nyitni, és elébe menni az igényeknek. A legújabb ötlet az okosszemüveg, melynek megvalósítása a Google háza táján már igen előrehaladott állapotban van. 

Az amerikai keresőóriás csak pár hete mutatta meg, mi lesz a következő nagy dobása, de az kiderült a kiadott videóból, hogy több éves munka van a projekt mögött. Elénk tárták egy új generáció mindennapi okos eszközét, a szemüveget, melyet hanggal vezérelhetünk, egy szavunkra képet készít pontosan arról, amit épp látunk, és ha video-telefonálni szeretnénk, azt is csak kérnünk kell. Részletes leírást, termékjellemzőket persze egyelőre nem adott ki a cég, de a kb. 2 perces felvétel alapján azért sok mindenre lehet következtetni a működéssel kapcsolatban. Az világos például, hogy a szemüveg elválaszthatatlan lesz a folyamatos internetkapcsolattól, a közösségi élmény, a megosztás központi feladata lesz, s mindezt egyszerűen intézhetjük majd. A kapcsolattartás mellett azonban számos más, nagyon hasznos tulajdonsággal is rendelkezik majd az eszköz, GPS segítségével berajzolja a célhoz vezető utat, adatokat közvetít, képeket jelenít meg bármiről, amiről kérjük, sőt, szükség esetén folyamatosan fordít is nekünk. Az „Ok glass” kifejezéssel kell jeleznünk, hogy utasítás következik, sokak szerint ez lesz az okosszemüveg végleges neve is, erre az is utal, hogy a Google nemrégiben levédette az „okglass.com” domain-nevet.
A fejlesztés fontosságát mutatja, hogy Sergej Brin, a Google egyik alapítója személyesen is dolgozik a termék fejlesztésén, mint mondta, a legfontosabb az eszköz minél gyorsabb, és zökkenőmentesebb integrációja az emberek mindennapjaiba.
A Glass honlapján már meg is rendelhetjük a kütyüt, sőt tesztelőnek is jelentkezhetünk, ez azonban nem annyira jó üzlet, mint ahogy elsőre hangzik, hiszen a termék igen borsos, 1500 dolláros, kb. 330 ezer forintos árát így is ki kell fizetnünk. A Google azt ígéri, karácsonyra már a sorozatgyártást is beindítanják, és addigra mindenképpen lefaragnak a vételárból is. Nos, majd meglátjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése