2012. november 25., vasárnap

Új fajta felhasználók, új eszköz: a Chromebook


Az elmúlt években a telepített szoftvereket szinte teljesen kiszorították a felhő alapú, internetes szolgáltatások, majd minden telepítést igénylő, offline programnak megvan az online párja. Ez a trend hívta életre a Chromebook nevű eszközt, mely a Google operációs rendszerét, a Chrome OS-t futtatja, és egyre több nagy cég fog bele a gyártásába.

Élet a felhőben

Egy felmérés szerint a telepített alkalmazások lassan-lassan jelentőségüket vesztik, a leggyakrabban megnyitott szoftverek egyértelműen a különböző böngészők, hiszen ma már nem csak magához a webhez, hanem a postafiókunkhoz, irodai programokhoz, sőt játékokhoz is hozzáférünk az interneten. Persze a felhasználók egy része biztonságosabbnak érzi az offline szövegszerkesztést, táblázatkezelést, és egy nagyobb lélegzetvételű játék még mindig elképzelhetetlen a böngésző ablakában, mindenféle előzetes telepítés nélkül. Sőt a nem is olyan régi adatfelhő-modell sem él még egyértelműen a köztudatban, de az új készülékek természetesen a jelen mellett a jövőt is megcélozzák, és a kisebb teljesítményű, és  kevesebb feladatot ellátó eszközök kevesebbe is kerülnek, ez pedig sokaknak döntő érv lehet az új  Chromebook mellett.



Csak annyi, amennyi kell

Bizonyos szempontból minimalisták ezek az eszközök, más megfogalmazásban azonban úgy is mondhatjuk, hogy semmi felesleges nincs rajtuk. A kezelőfelület például egy böngésző, és ikonokat sem találunk, csupán a felhőszolgáltatásokra mutató linkeket.


Az utóbbi években ezek a szolgáltatások meglehetősen gyors ütemben bővültek, a Google, amellett, hogy megmaradt világelső keresőnek, levelezőrendszere, a Gmail is a piacvezetők között van a hasonló szolgáltatások között, útvonaltervezésre mindenki a Google Maps-et használja, videót pedig rendszerint a YouTube-on nézünk, hogy a GoogleDrive-ot, a Google Fordítót, vagy a Naptárat ne is említsük. Nos ezeket mind-mind megtaláljuk a Chromebook-okban, ezek után pedig alaposan el kell gondolkodnunk, hogy korábban mire is használtuk a számítógépeinket az ezen szolgáltatások által ellátott feladatokon kívül.


Bővülő gyártópaletta

Bármilyen meglepő, az új eszköz eddig még nem jelent meg Nexus márkanéven, azaz a Google nem adott ki belőle saját gyártmányt, de a hírek szerint azért erre sem kell sokáig várni, az okostelefonok és a táblagépek után hamarosan jönnek a Nexus chromebookok is, amikkel az igazi rajongók végre fejest ugorhatnak a felőbe.
Jelenleg a Samsung és az Acer által forgalmazott eszközök kaphatóak, de Linus Upson, a Google alelnőke szerint a piac hamarosan bővülni fog, egyre gyakrabban hallani olyan híreket, hogy az anyacég mellett nemsokára a Sony és a Lenovo is bekapcsolódik a gyártásba, így a most 200-250 dollár körüli ár a piaci verseny miatt akár még alacsonyabb is lehet a közeljövőben. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése