2012. október 17., szerda

Az iOS 6 is túl kíváncsi, akár csak elődje

Körülbelül másfél évvel ezelőtt látott napvilágot a hír, hogy az Apple iOS 4 nevű mobil-operációsrendszere a telefonon, egy titkos adatbázisban, időpontokkal és GPS-koordinátákkal rögzíti tulajdonosának tartózkodási helyét. Akkor, a nyilvánosságra kerülés után kis idővel az amerikai cég kikapcsolta a funkciót. Most azonban, az iOS 6- ról is kiderült, hogy többet szeretne tudni, mint amit egy átlag felhasználó készséggel elárul.

Napi száz bejegyzés került az iOS 4 rejtett adatbázisába

2011 áprilisában két  amerikai programozó, Alasdair Allan és Pete Warden közösen bukkant rá arra az apró, elrejtett kis fájlra, mely akkor hatalmas adatvédelmi botrányt váltott ki. Megtalálták egy adatbázisban az elmúlt egy évben rögzített összes cellainformációt, tehát azokat az adatokat, melyből a telefon földrajzi helyzetére viszonylag pontosan lehet következtetni, és az is kiderült, hogy ez a dokumentum naponta legalább százszor frissült. Hogy az átlag ember igazán át tudja érezni a felfedezés, és méginkább a „nyomkövetés” súlyát, a két programozó készített egy alig pár megabájtos szoftvert. Ez a program kiolvassa a titokban rögzített adatokat a memóriából, majd a koordinátákat térképen ábrázolja, és láss csodát, - mint a lenti képen is látható – ez alapján gyakorlatilag tökéletes pontossággal lehet megállapítani az iPhone-tulajdonos lakóhelyét, munkahelyét, vagy akár kedvenc éttermét. Enyhítő körülménynek annyit azért meg kell említeni: arra máig nincs bizonyíték, hogy a gyűjtésen túl az adatbázis el is juttatná magát a gyártóhoz, vagy más illetéktelen kezekbe.


„A címed rég megvan. Most nézzük, milyen holnapokat szeretsz!”

Az új operációs rendszerrel – az iOS 6 megjelenésével – sok újdonság jött, egészen pontosan sok plusz egy. Az Apple ugyanis a hosszú önfényező listán elfelejti feltüntetni, hogy itt is létezik egy apró kis titok, egy programocska, mely a böngészésünk, és letöltéseink adatait tartja nyilván. Szerencsére azonban itt is akadt egy szemfüles, és nem minden előképzettséget nélkülöző felhasználó, aki leleplezte a „trükköt”. Az újabbat, ami történetesen még durvább, mint az előző, mert itt az adatok bizonyítottan el is jutnak a különböző hirdetésszervező cégekhez.
Konkrétan arról van szó, hogy minden egyes honlap megnyitásakor a programocska elküldi az oldalon hirdető cégeknek a felhasználó saját IDfA (azaz Identifier for Advertisers) számát. Így ha mondjuk sok fúrógépes oldalt nézünk, akkor a hirdető cég nekünk, ezentúl célzottan rengeteg fúrógépes reklámot fog küldeni, akár akarjuk, akár nem.
Van azonban egy jó hír, ezt a funkciót, ha nem is egyszerűen, de ki lehet kapcsolni. A menürendszer legeldugottabb részén, egy kis agyalással rálelhetünk a megfelelő beállítása. Aki nem akar agyalni, annak egy kis segítség itt:



A kis zöld robot is figyel

Mielőtt a cikket végigolvasva az androidos mobillal rendelkezők, szájukon egy kárörvendő félmosollyal hátradőlnének a fotelben, és azt gondolnák, hogy ők biztonságban vannak, azt is meg kell jegyeznünk, hogy a Google is hasonló módszereket alkalmaz. Sőt, a telefon pár másodpercenként rögzített földrajzi helyzetét a gyártó meg is kapja, a közelben lévő wifi-hálózatok nevével és jelerősségével együtt. A korábban a Google Maps autójára bízott – egyébként már akkor is illegális - feladatot most a felhasználók végzik el, ha tetszik, ha nem.
Nincs tehát hová menekülni, mobiltelefont mindenki használ, ráadásul a legtöbben vagy almás, vagy androidos eszközt választanak, mellesleg arra sincs bizonyíték, hogy a többi gyártó nem vet be hasonló praktikákat. Lassan a cégek mindent megtudnak rólunk, a kedvenc autómárkánkon át, a vasárnap déli menünkig. Az meg csak a hab a tortán, hogy a legprivátabb adatainkat a felhasználók nagy része örömmel, és a védekezés minden eszközét nélkülözve juttatja el a szolgáltatókhoz, az ismerőseihez, és vadidegenekhez is. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése